EuroVegas: casinos, carxofes o aiguamolls?

Per Jordi Pons. Al bloc Natura’t.

La resposta per mi és clara: carxofes i aiguamolls. I la pregunta inicial que llanço és si hem de vendre un dels més importants pulmons verds i punts fèrtils de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per un plat de llenties? Òbviament, la meva resposta és que no. A aquells que volen vendre el nostre entorn natural i patrimoni cultural a qualsevol preu els haig de recordar que els terrenys on es vol assentar la possible nova EuroVegas formen part del Parc Agrari del Baix Llobregat i dels Espais Naturals del Delta del Llobregat. Per si algú o alguna no se’n recorda, estem parlant d’una xarxa d’espais protegits que tenen un gran valor, no només paisatgístic sinó també social. Aquests terrenys estan situats al costat de camps de conreu i estan envoltats d’algunes de les infraestructures més importants del país i molt a prop de les principals ciutats metropolitanes. És a dir, que estem parlant d’un territori fortament antropitzat i, per tant, que ha de lluitar diàriament amb la pressió dels nostres fluxos diaris i de les nostres activitats econòmiques. Al Delta del Llobregat podem trobar diferents ambients naturals, començant per la part final del riu Llobregat, les llacunes,  aiguamolls o pinedes litorals sobre dunes. Aquests espais -els Espais Naturals del Delta del Llobregat-  destaquen per la seva riquesa paisatgística i la seva gran biodiversitat ja que són l’hàbitat ideal per a la fauna, en especial per a les aus aquàtiques i per desenes d’espècies migradores. I si hem de parlar dels terrenys agrícoles (gairebé 3000 ha conreables)  hem de recordar també que en aquestes terres i aquests camps la gent del Baix Llobregat i també de Barcelona ha desenvolupat des de fa segles la seva activitat agrària, servint de rebost a les poblacions i ciutats properes i, actualment, servint també de respir a una població cada vegada més estressada i pressionada. Els itineraris i les activitats que s’ofereixen, per exemple al Parc Agrari o als Espais Naturals del Delta del Llobregat serveixen per educar a grans i petits en el respecte per la natura. Per exemple, els espais naturals del delta del Llobregat són una de les zones més importants de Catalunya quant a l’educació ambiental. Anualment, prop de 100.000 persones visiten els espais naturals i de totes aquestes 20.000 són escolars.

La pregunta que faig és que si permetem l’Eurovegas en què es basarà aquesta educació? En el joc? En el malbaratament? En el luxe? Si el projecte tira endavant potser ens haurem de formar.

Algú sap si hi ha algun postgrau de crupier? O algun Grau en Gestió de Màfies…?

Bromes a part, no vull plantejar cap debat de moralitat ja que, malauradament, no estem en aquest país gaire amunt en el rànquing de moralitat pública (de drogues, alcohol i prostitució en sabem força també aquí). Per tant, el que crec que és més important és plantejar-se quin model socioeconòmic és el que ens estem plantejant pel nostre futur. Volem el model del treball precari, de les màfies i d’activitats si més no discutibles pel que fa a la seva legalitat?. I ja que parlem de legalitat, el model que proposa el magnat Sheldon Adelson i tot allò que exigeix en el seu macro-projecte planteja problemes molt importants a nivell legal o financer. Què farem per permetre-ho? Llençar a la paperera totes les lleis i acords que la nostra societat i administració han teixit en les darreres dècades? Permetrem una ciutat sense llei enmig del Delta del Llobregat? Si és així, s’hauran de modificar fins a 5 lleis: la reforma del mercat laboral, la llei antitabac, la llei d’estrangeria, la llei del joc i l’ordre i, finalment, la llei d’horaris dels locals d’oci nocturn. Però a més d’aquestes lleis de responsabilitat del Govern central i de la Generalitat s’haurien de modificar algunes figures fiscals municipals com l’IAE o l’IBI.

Jo no hi crec en aquest model. No crec que sigui el que necessita el nostre país. Em quedo amb algunes frases d’en Jordi Borja (director de l’Àrea de Gestió de la Ciutat i Urbanisme de la UOC)  i que diu: “l’Eurovegas serà la ciutat del joc, de la prostitució, de les drogues fàcils, de les màfies i de les activitats corruptes. I que els promotors siguin els representants de la dreta conservadora, dels polítics catòlics i dels defensors de les tradicions del país aporta un plus de divertimento que a tots plegats ens alegra el cos i l’ànima”. O també em quedo amb algunes frases del Josep Ramoneda, en el seu article “Ridícul Las Vegas” en el Ara.cat, i que defineix EuroVegas com “una icona del capitalisme més hortera, un símbol dels arxipèlags d’excepció del diner i del negoci” i fent referència als milers de llocs de treball anunciats comenta que “creix un nou populisme consistent a utilitzar els aturats com a coartada per defensar l’indefensable. La promesa de crear llocs de treball no es raó suficient per acceptar qualsevol projecte”.

Els costos ambientals i socials d’aquest projecte seran molts alts en un àrea com el delta del Llobregat- ja molt saturada i pressionada. Ens hem parat a pensar només el que requerirà en consum d’aigua i energia aquest  complexe? I com aquest, se’m plantegen molts més dubtes.

A nivell personal, confio que aquest projecte quedi aturat i que, encara que sigui des de la Comissió Europea, es posi ordre i s’aturi aquesta “macro-bogeria” que atempta contra les nostres lleis, el nostre entorn natural i la nostra manera de ser i pensar. Personalment, em quedo amb les carxofes i els aiguamolls.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: