Visions sobre Eurovegas

Una analisi inte.ligent, rigurósa i crítica.

Per Marc, bloc Changing cities.

La proposta del magnat Sheldon Adelson de construir un macroprojecte lúdic a la regió metropolitana de Barcelona ha aixecat polèmica, i ha tornat a posar damunt la taula la qüestió clau per a la sortida de la crisi que ningú està abordant: quin model productiu és necessari per a la regió metropolitana de Barcelona?

Abans d’entrar a valorar el projecte en sí, una pinzellada sobre Sheldon Adelson: segons la wikipedia, és la vuitena fortuna dels Estats Units segons Forbes, construïda sobre negocis immobiliaris, i un gran suport financer el partit republicà. En les primàries del partit republicà que s’estan celebrant ha donat suport al fonamentalista cristià Newt Grinrich. Després d’aquestes breus dades biogràfiques, que parlen per sí soles, estem en millors condicions de valorar el possible desenvolupament d’Eurovegas a la Regió Metropolitana de Barcelona.

Els partidaris del projecte, amb el govern de Mas (i Camacho)  al capdavant, defensen que el projecte implicarà reforçar Barcelona com a destí turístic de negocis gràcies, als nombrosos hotels que inclourà el macrocomplexe i els 6 casinos que es proposen, i gràcies a elements com la presència estable del cirque du soleil. Els detractors destaquen que el tipus de negocis que atraurà un projecte com Eurovegas implicaran: a) la consolidació de les xarxes mafioses al país, atretes per la possibilitat de blanquejar fàcilment els diners, b) aparició de negocis amb baix valor afegit i c) un model de treball no qualificat i amb condicions de treball molt dolentes.

Els investigadors urbans de La trama Urbana han fet una anàlisi en profunditat del projecte i les seves implicacions, establint una comparació amb Las Vegas i el seu model productiu. Tot i que la comparació a pèl és, potser, una mica agosarada (cal situar Las Vegas i el seu mercat de treball dins la realitat dels Estats Units), si  que permet entendre el tipus d’economia i les conseqüències socials que comportaria un projecte com aquest a la RMB. Des de La Trama, de moment (hi haurà segona part), han desmuntat els mites sobre Eurovegas, a saber:

  • Que generarà ocupació
  • Que es una font d’atracció de turisme
  • Que generarà prosperitat econòmica
  • Que tindrà un impacte nul sobre el model de ciutat

Seguint l’estela d’aquesta anàlisi, Jordi Borja ha escrit un article furibund contra el projecte a la revista Sin Permiso, posant de relleu la inexistència de projectes similars dins regions metropolitanes denses i la manca de sentit del projecte dins la realitat de Barcelona, una regió “que requereix més acupuntura que cirugia”. També Pere Aragonès ha fet una anàlisi en profunditat interessant dels efectes d’Eurovegas sobre l’economia catalana

Donat que ja existeixen doncs, textos fonamentats que fan una crítica en profunditat els principals elements que comparteixo em centraré en dos aspectes: el primer: què deixem de tenir si tira endavant la proposta d’Eurovegas? i el segon: perquè qualla una proposta com Eurovegas a Barcelona?

Una anàlisi dels costos d’oportunitat d’Eurovegas permet destacar tres elements:

En primer lloc, el projecte posa en perill una de les darreres zones agrícoles de la regió metropolitana. La proposta d’ubicar el projecte a El Prat del Llobregat és un atac frontal a un model potencial de regió metropolitana que reconilii la ciutat amb el camp i prioritzi activitats econòmiques menys lucratives a curt plac però menys costoses en termes ambientals i de salut al mig i llarg termini.

En segon lloc el projecte situa a Barcelona, de forma definitiva i irreversible com una ciutat dels plaers, engrandint una etiqueta que l’ajuntament de la ciutat ha estat intentant combatre amb projectes com “Do it in Barcelona” amb major o menor èxit i segellant el futur econòmic de la regió metropolitana. Convèncer a determinats sectors (o simplement fer que se’ls passi el cap) que Barcelona és un bon lloc per treballar i no només un bon lloc per divertir-se serà més difícil, excepte en aquells sectors vinculats a l’oci nocturn, i negocis dubtosos que necessitin el joc per a blanquejar diners. En aquest sentit, la creació d’una discoteca Amnesia a Sant Adrià del Besòs, al port esportiu del Fòrum de les Cultures, és una notícia molt menys comentada però que ens porta cap a la mateixa direcció.

Per últim, el projecte no es pot vincular amb el teixit productiu local perquè no existeix una tradició productiva ni de serveis en aquest tipus d’oci, tret de la totpoderosa empresa vallesenca Cirsa, els responsables de la qual deuen estar fregant-se les mans davant la simple possibilitat d’un Eurovegas.

El segon element que vull posar de relleu, molt sintèticament, és que el projecte d’Eurovegas té un encaix perfecte en la tradició econòmica del país, basada en la utilització especulativa del sòl i l’impuls de sector immobiliari. La diferència és que ara el constructor ve d’Estats Units i vol desenvolupar un Marina d’Or d’una altra escala, un macrocomplex turístic orientat al turisme de negocis. D’altra banda, ens hem de creure que s’invertiran 17.000 milions d’euros en deu anys, la major inversió privada de la història d’Europa, però no hi ha cap garantia que això acabi sent així, sobretot perquè les promeses sonen molt similars a les del projecte Gran Scala del qual ja vaig parlar en una entrada anterior.

El debat segueix i no està res decidit. Es diu que al govern no hi ha unanimitat sobre el projecte i que s’està competint amb Madrid per allò de que no sigui dit que no s’ha fet res, però que els dubtes han arribat també a la Generalitat. Sigui com sigui, el projecte ha significat una reobertura del debat polític sobre el futur de la regió. U aaportació ,olt interessant, la de l’alcalde d’El Prat sobre tota la qüestió.

Al twitter a part dels comentaristes habituals, Leo Bassi ha iniciat una campanya personal contra el projecte d’Eurovegas, ja es faci a Madrid o a Barcelona, amb especial èmfasi en el paperdel cirque du soleil, un “circo sin alma” segons ell. No us el perdeu!

I vosaltres, què en penseu sobre Eurovegas?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: