Resum de la presentació de la proposta d’AEV al Fscat

A continuació us traslladem el resum de la presentació de la proposta de la Plataforma Aturem Eurovegas al Fòrum Social Català, dissabte 14 d’abril de 2012, a càrreg de una de les nostres portaveus.

Es va presentar durant la primeras sessió, a la que vam assistir unes 70 persones, en el marc de les propostes relacionades amb els Drets Ecològics (tot i que es va incidir en que era una proposta transversal).

Moment de la presentació de Aturem Eurovegas (Agora de Pça Catalunya), Santi Demajo

Aquí podeu veure les diapositives aquí:

View more PowerPoint from reyeshg

A continuació es va fer una taula rodona entre els ponents i finalment es vam organitzar en grups de ponents i assistents segons l’interest dels  últims.

Es va posar de manifest que Eurovegas suposa perpetuar les velles receptes  del “pelotazo” urbanístic com a model de creixement caduc, tant des de la perspectiva  econòmica com democràtica. Així, es va comparar el projecte amb altres que ja s’han realitzat o estan en discusió (com l’Hotel Vela o la reforma del Port Vell). En contraposició  a això, es va parlar de la necessitat de discutir entre la ciutadania models alternatius de  ciutat. En aquest sentit, es va demanar que més enllà de l’activisme  antiEurovegas (que  seria una eina i no un fi), s’hauria de tenir una estratègia alternativa a mig plaç.

Alguns participants estaven d’acord en la proposta com està plantejada, altres demanaven altres tipus d’accions més directes. Des de la Plataforma es va informar als participants  al debat d’accions que es duran a terme properament, algunes de les quals van en  aquesta línia. Els companys de l’Observatori del Deute deien que ara mateix es més fàcil i  important trencar o embrutar la imatge del projecte que lluitar a nivel legal (especialment  perque encara no es oficial).

Per altra banda, pel que fa a la seva il.legalitat i il.legitimitat, es va demanar fer servir més arguments técnics, i en aquest sentit es va recomanar parlar amb col.lectius com  grups de recerca amb coneiximents en planificació territorial, per eixemple. En aquesta  direcció estaria el cas Segarra-Garrigues, que es va poder aturar per contravenir  directives europees, i afectava a una zona agrícola (que actualment s’estan protegint més  que les zones naturals). En el cas d’Eurovegas, existeix un conflicte potencial evident tant amb la legislació europea com amb la planificació territorial de l’àrea del Baix Llobregat.

Es va destacar la importància del possible emplaçament d’Eurovegas com a pulmó de Barcelona i reservori de terra fértil, i la necessitat d’implicar als pobles de la comarca (comentava un veí del Prat), d’empoderament popular (els Cosntituyents). Es va comentar la importància de preservar el Parc Agrari des de la perspectiva de la Sobirania  Alimentària.

En principi el vídeo de la presentació es podrà veure aviat aquí.

Recordeu que l’assemblea final tindrà lloc els 5-6 de maig.

Gràcies a ReyesHernández per preparar la presentació i Santi Demajo per l’ajuda amb la redacció, al Fòrum per l’oportunitat i a la gent per la bona acollida de la proposta!

La Comissió de Comunicació d’Aturem Eurovegas
Comments
One Response to “Resum de la presentació de la proposta d’AEV al Fscat”
  1. Santi Demajo ha dit:

    I gràcies a l’Eva Yus (la noia que surt a la foto) per la feina de preparar la presentació i exposar-la!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: