I Trobada d’Entitats de la Plataforma Aturem Eurovegas

Dijous 19 d’abril va tenir lloc la I Trobada d’Entitats de la Plataforma Aturem Eurovegas al Casal “El Pou de la Figuera”, a Barcelona, a la que hi van assistir una setantena de persones i que va comptar amb la presència de l’escriptor Gustavo Duch i representants de les plataformes de Madrid i Monegros. En castellano.

L’acte va començar amb la presentació de la Plataforma per part d’en Jaume Grau (Ecologistes en Acció i SOS Delta) de la Comissió de Manifest, amb especial menció a les conseqüències de l’implantació d’un projecte d’aquest tipus al Delta del Llobregat i les accions que s’estan duent a terme.

A continuació es va passar un audiovisual cortesia dels companys de Salvem Oliveretes, Viladecans, amb imatges de les zones afectades i de la important biodiversitat del Delta. El podeu veure aquí:

Acte seguit, l’Eva Yus (WWF-Bcn i SOS Delta), de la Comissió de Comunicació va parlar del treball fet per la comissió que s’encarrega de la difusió. Es porten més de 22.000 visites al bloc (unes 700 diàries), més de 800 amistats al Facebook i 1.200 seguidors al Twitter (amb només dues setmanes d’activitat). També va fer cinc cèntims de les entitats que ens han donat suport, des d’associacions i plataformes ecologistes, col·lectius i plataformes cíviques, assemblees de barri, associacions de veïns, casals, horts, cooperatives de consum, sindicats, partits polítics, centres excursionistes, clubs ciclistes, artistes, etc., més de 160 a dia d’avui, i més de 500 persones a títol individual (amb unes 25 adhesions noves al dia).

Després en Gustavo Duch, fundador de Veterinarios sin Fronteras, editor de la revista Sobirania Alimentaria, columnista, escriptor i activista, que s’ha adherit a la plataforma, va llegir el nostre manifest. A continuació, Platera, artista compromesa, va recitar l’article de Gustavo Duch, “Madrid vs Barcelona, un nuevo reto”, que està publicat aquí.

També vam tenir la sort de comptar amb Javier Cuadrado, un company de la plataforma Detengamos Eurovegas Alcorcón, que alhora està dintre de la madrilenya Eurovegas No, amb la que ens hem coordinat. Ens va explicar la seva experiència i com es va formar la plataforma, que els terrenys d’Alcorcón no son estèrils com es diu, sinó espais agrícoles amb zones de bosc i que el complex suposaria la pèrdua de l’últim racó sense urbanitzar de la perifèria madrilenya. Com havíem anunciat prèviament, va incidir en que les plataformes treballem juntes i que aviat farem accions.

Una altra intervenció molt esperada va ser la de Sergio Salas, de la plataforma Los Monegros no se Venden, que va participar amb la coordinadora Stop Gran Scala en la lluita contra el fracassat complex de casinos a Aragó, una altra contesa molt desigual, amb el govern autonòmic totalment a favor dels suposats inversors. Va explicar la seva experiència i va llegir una emotiva nota d’una companya d’Ecologistes en Acció de Saragossa, que ens van fer arribat al no poder venir.

A continuació en Lluís Parés, representant del sindicat Unió de Pagesos al Baix Llobregat, va parlar de la lluita feta any rere any per preservar el territori del Parc Agrari. Va mostrar també el que implicaria el complex en termes de pèrdua de terrenys agrícoles, amb aquesta presentació que està publicada aquí (Què volen dir 800 hectàrees del Parc Agrari?).

Vam donar pas a les preguntes dels assistents, que es van allargar durant una hora llarga. Es va preguntar molt per la ubicació, les últimes noticies i filtracions. Un tema que va sortir reiteradament, va ser què passarà amb la nostra plataforma i si continuarem treballant si el projecte marxés a Madrid, al que vam insistir en que evidentment, estem en el mateix vaixell. Al company de Monegros li van preguntar quina havia sigut la clau de la seva “victòria” i tot i que va dir que el projecte es va parar en part per les seves pròpies contradiccions i en part per l’arribada de la crisi, presentar un front comú i molt unit, i no desanimar-se durant els anys que va durar tot el procés els va ajudar molt. També els va ajudar parlar molt amb la gent amb xerrades als pobles i van tenir la sort que un periodista, Jose Luis Trasobares, va investigar a l’empresa i va publicar molt contra el projecte.

Es va preguntar també per la posició dels sindicats, donat que les revisions de les lleis necessàries per al projecte, son pitjors que la última reforma laboral. També es van demanar accions a Barcelona per tenir més incidència en el carrer i els mitjans. Els companys de l’Observatori del Deute van preguntar quins deutes comportarà pel país, la quantitat de diners, d’inversions que haurem de pagar la ciutadania i si es podria treballar amb aquest tema. Hi va haver moltes més declaracions i preguntes, ens sap greu no poder reproduir-les totes.

Gràcies al company Miguel Ángel Valero per compartir les seves impressions al seu bloc. Gràcies a Diego Duran pel suport tècnic, la difusió i les gestions amb el local, juntament amb Topo Sudaka, que va convidar a en Gustavo Duch i a Platera. Als companys de Madrid (Mariola i Carlos) i Aragón (Maribel i Joaquín) per l’esforç per poder participar, a Mon Cardona pel suport lingüístic, i a tots/es els  i les assistents.

Per saber-ne més

Reunió entitats 19-abril “Aturem Eurovegas”, al bloc Urbanismo Histórico y Cultural de BCN.
Nota dels companys de Stop Gran Scala.
“Madrid vs Barcelona, un nuevo reto”, al bloc Palabre-ando.

Repercusions

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/160-entitats-soposen-installacio-deurovegas-catalunya-1685062

http://www.ara.cat/premium/cronica/Aturem-Eurovegas-coordina-Madrid-Monegres_0_685731449.html

Comments
5 Responses to “I Trobada d’Entitats de la Plataforma Aturem Eurovegas”
  1. arpella ha dit:

    Reblogged this on S.O.S. Delta del Llobregat and commented:
    Resum de la primera jornada per trobar-nos les entitats que estem trebllant en la campanya contra Eurovegas

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] El jueves 19 de abril tuvo lugar el I Encuentro de Entidades de la Plataforma “Aturem Eurovegas”en el Casal “El Pou de la Figuera”, Barcelona, al que acudieron unas 70 personas y que contó con la presencia del escritor Gustavo Duch y representantes de las plataformas de Madrid y Monegros. Català. […]

  2. […] I Trobada d’Entitats de la Plataforma Aturem Eurovegas […]

  3. […] I Trobada d’Entitats de la Plataforma Aturem Eurovegas (a Barcelona, vam convidar a companys de Eurovegas No i de la coordinadora Stop Gran Scala) […]

  4. […] I Trobada d’Entitats de la Plataforma Aturem Eurovegas (a Barcelona, vam convidar a companys de Eurovegas No i de la coordinadora Stop Gran Scala) […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: