NdP Històrica jornada en defensa del Delta del Llobregat i contra el projecte Eurovegas

Pels espais naturals i la Sobirania Alimentaria

Nota de Premsa

24 d’abril de 2012

La Plataforma Aturem Eurovegas considera un èxit indiscutible la jornada de mobilització que dissabte 21 d’abril va organitzar juntament amb l’Aliança per la Sobirania Alimentària de Catalunya (ASAC), en contra del projecte d’Eurovegas i en defensa de l’agricultura i els espais naturals protegits al Delta del Llobregat.

L’acte va assolir a la perfecció els dos objectius desitjats per la Plataforma: visibilitzar l’oposició ciutadana a aquest projecte especulatiu i destructiu del territori que portaria ocupació de baixa qualitat i demostrar que, més enllà del discurs governamental, moltes persones i col·lectius rebutgen importar a casa nostra un model socioeconòmic que ha fracassat a Las Vegas. La protesta va materialitzar allò que idealment es vol aconseguir: que la població de la gran ciutat recuperi els espais agrícoles i naturals, els valorin i els estimin. Perquè el territori forma part de la nostra identitat col·lectiva; és el lligam amb la nostra història. El Baix Llobregat no només és l’horta de Barcelona sinó que té una història agrícola molt potent amenaçada per la immensa pressió de les infraestructures i la urbanització que ha arrasat ja, convé no oblidar-ho, més del 50% del Delta.

Així mateix, la Plataforma considera que, tot i la cobertura de l’esdeveniment per part dels mitjans de comunicació, alguns titulars han estat clarament orientats a minimitzar el seguiment ciutadà de la protesta i la seva repercussió social. Així, alguns mitjans han parlat de 100, 200 o 300 participants a la jornada mentre que la nota d’Europa Press parlava “d’un miler de manifestants”. Una altra mostra del poc rigor informatiu ha estat la informació inexacta de que la marxa “sortia de Barcelona i anava fins a Viladecans” quan, en realitat, els punts de sortida estaven distribuïts per tota la comarca. En general, des de la Plataforma venim denunciant des de fa setmanes un tractament informatiu molt parcial en relació al projecte Eurovegas de la majoria de mitjans de comunicació així com la difusió de dades falses sense contrastar (com les desmesurades i irreals xifres de llocs de treball o l’import real de la inversió total).

La realitat ha estat ben diferent. L’acció de protesta contra el projecte Eurovegas del 21 de juliol va comptar amb la participació activa d’unes dues mil persones. Des de 1976 no es recordava una protesta semblant a la zona.
Una columna de manifestants a peu va sortir de Gavà a les 10:30h, arribant a Viladecans a les 11. Allà es van trobar amb els manifestants de Viladecans i els vinguts amb tren des de Barcelona i altres punts de l’àrea metropolitana (com el Maresme), comptabilitzant en total entre 500 i 800 persones a peu. A més, un col·lectiu de ciclistes va sortir de Castelldefels, i es va unir amb altres de Gavà i Viladecans per formar un grup de més de 50 bicicletes que des de Viladecans es van endinsar al parc agrari per anar fins al Prat a trobar-se amb la marxa que venia de Barcelona.

La columna ciclista principal va sortir de prop de la Plaça d’Espanya de Barcelona i, amb uns 400 participants, va recórrer la Gran Via fins arribar a L’Hospitalet, on va recollir un altre grup de manifestants en bicicleta que van desplaçar-se a El Prat, un cop creuat el pont del Llobregat. Allà es van reunir al voltant de 600 bicicletes i 100 persones més a peu, ja que s’hi va afegir la columna de participants vinguts de Sant Boi, Cornellà i Sant Joan Despí. Els acompanyaven uns 25 tractors de pagesos provinents principalment de El Prat i Sant Boi.

Totes les columnes van confluir a una parcel·la abandonada situada molt a prop de les basses de Can Dimoni, a Sant Boi de Llobregat (no a Viladecans), juntament amb unes 200 persones més que havien fet  camí cap a aquell punt a títol individual.

L’acció de protesta va consistir en dibuixar a la terra d’aquest camp abandonat unes lletres gegants amb el lema “Aturem Eurovegas” i plantar-hi cols com a símbol de la lluita pel manteniment de l’espai agrari del Delta del Llobregat, fonamental per a garantir la sobirania alimentària de l’àrea metropolitana de Barcelona. La jornada va finalitzar amb un dinar popular, enriquit per les carxofes que van cuinar un grup de voluntaris i voluntàries, en un ambient distès i molt motivat, plantejant les futures accions per a continuar la lluita contra Eurovegas.

Precisament, aquest divendres 27 d’abril es durà a terme la següent assemblea de la Plataforma per a establir les línies d’actuació les properes setmanes.

Com deia una pancarta a la marxa, els i les catalanes no deixarem que es juguin la nostra terra!

Volen Pagesos, NO casinos

Eurovegas, ni aquí, ni enlloc!

Contacte: Jaume Grau (622203340)
Correu: stopeurovegas@gmail.com
https://aturemeurovegas.wordpress.com/
http://www.facebook.com/AturemEurovegas
https://twitter.com/AturemEurovegas
http://sosdeltallobregat.wordpress.com/
http://www.facebook.com/pages/SOS-Delta-Llobregat/335643343134942
https://twitter.com/#!/sos_deltallob

Comments
7 Responses to “NdP Històrica jornada en defensa del Delta del Llobregat i contra el projecte Eurovegas”
 1. arpella ha dit:

  Reblogged this on S.O.S. Delta del Llobregat and commented:
  Nota de premsa de la plataforma Aturem Eurovegas sobre la marxa / bicicletada de dissabte 21 d’abril

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] El dissabte 21 d’abril alguns companys ens vam haver de perdre la fantàstica iniciativa de la Plataforma “Aturem Eurovegas”, la Bicicletada / Marxa Popular contra Eurovegas i en defensa del Parc Agrari del Baix Llobregat (veure: NdP Històrica jornada en defensa del Delta del Llobregat i contra el projecte Eurovegas). […]

 2. […] El dissabte 21 d’abril alguns companys ens vam haver de perdre la fantàstica iniciativa de la Plataforma “Aturem Eurovegas”, la Bicicletada / Marxa Popular contra Eurovegas i en defensa del Parc Agrari del Baix Llobregat (veure: NdP Històrica jornada en defensa del Delta del Llobregat i contra el projecte Eurovegas). […]

 3. […] dissabte 21 d’abril es va fer una acció reivindicativa en contra del projecte Eurovegas -ni al Delta ni enlloc- i en defensa de l’agricultura i els […]

 4. […] no vas poder participar de la mítica bicicletada del 21A, o no vas tenir prou, anima’t a participar de la propera bicicletada reivindicativa de la […]

 5. […] del macrocomplex, des de xerrades a concerts i mobilitzacions; entre les més significatives la bicicletada/marxa multitudinària del 21 d’abril al Parc Agrari i la concentració a Plaça Sant Jaume del 17 de […]

 6. […] Històrica jornada en defensa del Delta del Llobregat i contra el projecte Eurovegas […]Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: