Activant-nos per l’agroecologia

Article de Miquel Vallmitjana per a la publicació La Burxa del barri de Sants  (maig 2012).

El dissabte 21 d’abril es va fer una acció reivindicativa en contra del projecte Eurovegas -ni al Delta ni enlloc- i en defensa de l’agricultura i els espais naturals protegits al Delta del Llobregat. Unes dues mil persones, unes 600 bicicletes i una vintena de tractors van marxar des dels municipis del voltant per aplegar-se a un dels possibles terrenys afectats per l’especulació. Tot i que hi ha molts motius per rebutjar aquesta inversió enverinada -i ens hauria de caure la cara de vergonya de tenir uns governants que es venen l’ànima per diners-, la protesta del dia 21 tenia una elevada vessant agroecològica: estava organitzada per la plataforma Aturem Eurovegas i l’Aliança per la Sobirania Alimentària dels Pobles de Catalunya, era l’acte més important de la setmana de lluita agroecològica, i una de les accions realitzades va consistir en una plantada de cols formant unes lletres gegants.

A la cooperativa de consum de productes ecològics Germinal ens sentim molt motivats per aquesta lluita perquè podria afectar a uns terrenys dels quals en gaudim dels seus fruits, i, a més a més, l’especulació que afecta al preu del sòl dificulta la continuïtat de la pagesia a un dels terrenys més fèrtils de Catalunya. Així que hem promogut una mobilització específica per aquest tema i aquesta jornada entre les cooperatives de consum de l’àrea metropolitana. Amb l’ajuda d’altres coopes, hem fet un cartell per a difondre l’acció i hem anat a veure tantes cooperatives com hem pogut. El resultat no ha estat decebedor: una part substancial de les participants a les marxes formaven part dels grups de consum.

L’acció política a les cooperatives de consum és un tema en continu debat. Sovint es cau en l’error d’esperar que el consum organitzat estigui en totes les mogudes i sigui punta de llança de la transformació social; però el cert és que la coordinació i la mobilització és molt més senzilla quan es parteix d’estructures organitzades com són les assemblees de les cooperatives de consum agroecològiques.

Comments
One Response to “Activant-nos per l’agroecologia”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: