Eurovegas: quan la diversitat biològica i cultural s’extingeixen alhora

Reflexions sobre l’etimologia de la nostra plataforma

Per Jose Garcia Moreno.

La denominació completa de la Plataforma, “Aturem Eurovegas, Salvem el Delta del Llobregat”, no és casual: aquest nom implica, primer, l’oposició a un model de desenvolupament especulatiu que malversa les persones, els recursos naturals i el Territori, tot un exemple magistral del tipus de projectes i actuacions que ens han portat fins a la crisi capitalista cruel i desigual que patim.

La segona part, i del tot indivisible de la primera, significa l’antítesi del projecte plantejat, sintetitza la intenció de preservar i assimilar els valors d’aquest Delta que ens alimenta, ens dóna beguda, ens neteja l’aire, etc. I ho fa generosament, a tothom, sense preguntar pel credo o procedència ni demanar res a canvi.

El seu valor més destacat és la diversitat, natural i cultural.

Cada vegada és més acceptat que la pèrdua de diversitat biològica i cultural solen anar de bracet, ja que aquestes es concentren en els mateixos punts geogràfics. Així doncs, a les zones més riques en biodiversitat de l’Amazones, el ritme d’extinció d’espècies és comparable al de cultures autòctones ancestrals, amb la conseqüent pèrdua de tradicions, llengües i coneixements (medicina, gestió de la naturalesa).

Un greu problema que afecta els espais naturals és la pèrdua d’aquesta diversitat, aprofitada per algunes espècies, que poden ser alòctones, com les cotorres o la tortuga de Florida, o autòctones, com certes espècies de gavina, tudons i estornells. Aquestes espècies eliminen a les que són diferents a elles, expulsant-les per evitar les discrepàncies i competències amb l’espècie única i indiscutible. De la mateixa manera, la monocultura, el pensament únic, l’eliminació de les veus dissonants amenaça d’extinció la diversitat cultural dels pobles. Aquesta uniformitat, contrària a la riquesa de cultures que ens caracteritza des de l’origen dels temps, ve imposada tant per espècies oportunistes exòtiques com a autòctones, ambdues mogudes pel monopoli i l’obsessió d’acumular béns materials.

El Delta només sobreviurà si és de tots i totes, dels que  hi viuen, dels que vénen de pas, migrant cap al nord o cap al sud, dels que vénen a passar una temporada i després es queden, com tots els éssers humans que, fet i fet… estem de pas per aquest món.

Cap espècie, raça o pensament pot declarar-se com a únic dins del Delta, sense destruir els seus valors i la seva essència, per tant, ningú que pretengui atacar les diferències que ens enriqueixen i que caracteritzen el Delta pot estar, ni dins, ni al costat de la Plataforma.

La quinta essència de la Plataforma i del Delta és la seva diversitat i el respecte per aquesta, que genera relacions d’índole simbiòtica. Tot el contrari de la uniformitat i el parasitisme d’algunes ideologies populistes que per desgràcia s’estenen pels pobles i ciutats del Delta, i que no són gaire diferents de les que ens imposen espècies invasores nouvingudes.

El nostre NO a Eurovegas, no té res a veure amb els preus de les expropiacions, ni amb qui ocuparà els llocs de treball o amb l’efecte crida per a persones d’altres llocs.

El nostre NO és el de la filosofia que sosté aquest Delta, una cosa semblant a una onírica Ítaca d’aquesta banda del Mediterrani.

Per saber-ne més
Los pueblos indígenas y tradicionales del mundo y la conservación de ecorregiones: Enfoque integrado para conservar la diversidad biológica y cultural del mundo, por WWF y Medialingua.
La pérdida de las culturas tradicionales puede agravar el deterioro ambiental del planeta

Jose es membre de Depana, SOS Delta i Aturem Eurovegas. Agraïm a Mon Cardona, Ramon Perera i Anna Muns la correció llingüística.

Comments
One Response to “Eurovegas: quan la diversitat biològica i cultural s’extingeixen alhora”
  1. arpella ha dit:

    Reblogged this on S.O.S. Delta del Llobregat and commented:

    Ensayo de nuestro estimado compañero Jose Garcia, sobre la diversidad de entidades y personas que conforman la plataforma Aturem Eurovegas, reflejo de la que alberga el Delta del Llobregat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: