L’evolució dels usos del sòl al delta del Llobregat: 1920-2020?

Regloguejat amb permís de: Bestioles de Marina (delta Llobregat): L’evolució dels usos del sòl al delta del Llobregat :1920-2020?.

15 juny, 2012

Aquesta sèrie de tres mapes ve a donar continuïtat a un conjunt original de cinc mapes que vaig dibuixar a començaments de la dècada passada per al llibre “Les basses de Can Dimoni, Sant Boi. Delta del Llobregat”.

Ara n’he afegit dos de nous junt amb el mapa corresponent a l’any 1920: el del 2011 i un mapa futurible del 2012, el qual incorpora la ciutat de Las Vegas entremig de Sant Boi, Cornellà i del Prat. En aquest cas, la taca vermella he fet que s’aturi davant les basses de Can Dimoni(són ZEPA i Xarxa Natura 2000), cosa que podria ser que no sigui així i també acabessin sota la metàstasi urbana.

En 100 anys es produeix la transformació absoluta del delta i l’arribada de tot tipus d’usos. Es trenca l’equilibri natural entre l’activitat humana, bàsicament agrícola en el marge dret, i de tipus més industrial en el marge esquerra. Però podríem dir que fins a l’any 2011, el cinturó verd agrícola que separa Sant Boi del Prat, està força respectat. És el rovell de l’ou del Parc Agrari del Baix Llobregat. I el punt on trobem la major part del patrimoni històric, especialment les masies.

El mapa de futurs usos del sòl ha volgut incorporar, molt esquemàticament, el planejament vigent sobre el delta: nous barris com l’Eixample Nord i Sud del Prat, amb un impacte no menyspreable; el Pla de Ponent de Gavà (també en marxa) i sobretot la ciutat que es vol impulsar sota el nom d’Eurovegas.

Molt probablement el color vermell urbanitzador serà superior al que he dibuixat: que passarà amb la falda de Sant Ramon (Oliveretes)?, o la zona de Gavà Mar?, sempre en contínua expansió.

El que està clar que el model de territori està en joc: o triem Mèxic DF o Copenhague. La sostenibilitat en consum d’aigua, energia i mobilitat d’aquesta expansió urbana és trencadora i aguditza la dependència de l’àrea de Barcelona. La desaparició de l’espai agrícola, i la seva degradació del que no es construeixi, també faran augmentar més la dependència, en aquest cas alimentària. I d’entrada la destrucció de 1500 llocs de treball relacionats amb la pagesia i la pèrdua d’un pulmó verd, pulmó que és el DNA de la comarca del Baix Llobregat. Per això, i molts altres motius, la gent del fang, diem No a l’Eurovegas!

Per Jaume Sans.
Comments
3 Responses to “L’evolució dels usos del sòl al delta del Llobregat: 1920-2020?”
  1. Laura ha dit:

    MOlt bona feina! entre tots hem d’aconseguir frenar aquesta bogeria, si els nostres polítics no ho volen veure, ho hauran d’entendre. kati

  2. arpella ha dit:

    Reblogged this on S.O.S. Delta del Llobregat and commented:

    Espeluznante visión de uno de los futuros del Delta, después del golpe mortal que supondrá Eurovegas. Pero como en todo, esto está en nuestras manos…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: