NdP Valoració de la visita de la delegació de Las Vegas Sands Corp. a Barcelona

Nota de premsa

27 de juny de 2012

L’empresa de Sheldon Adelson, Las Vegas Sands Corp., va visitar Barcelona i el Baix Llobregat el passat dia 25 de juny. La Generalitat els va rebre com si es tractés d’una delegació d’Estat, gastant fons públics per acompanyar la visita d’una empresa privada estrangera i amb un desplegament policial considerable (helicòpter inclòs).

A l’arribada de la comitiva a l’aeroport, membres i simpatitzants de la plataforma Aturem Eurovegas van ser retinguts durant gairebé una hora, en un espai públic. Els hi van prendre les seves dades, un acte completament injustificat i irregular davant una concentració absolutament pacífica. Per aquest motiu, com a plataforma, demanarem suport legal. Tot aquest dispositiu en realitat no era per raons de seguretat, sinó per tal d’evitar que els i les opositores al projecte fossin vistos pels membres de l’empresa.

Que les forçes de seguretat, públiques, es facin servir de guardaespatlles d’un grup d’empresaris estrangers com qui allunya als paparazzi d’un famós, és un fet lamentable i vergonyós, i pel qual el conseller Puig hauria de donar explicacions.

Membres de la Plataforma també van demostrar el seu rebuig al projecte d’Eurovegas davant les portes de l’Hotel Arts durant la roda de premsa de Las Vegas Sands. Aquest acte també va comptar amb un dispositiu d’antiavalots totalment desproporcionat.

A les 7 de la tarda, la Plataforma va convocar una cassolada de protesta contra Eurovegas davant la seu de Convergència, a la que van assistir més de 500 persones, entre elles moltes famílies i gent gran. Posteriorment, una part dels asistents van fer una petita marxa en direcció a la diagonal, carrer que va estar tallat durant uns minuts. Tot i que no van haver-hi incidents de cap tipus, un cop dissolta la concentració, els mossos d’esquadra van seguir a algunes persones i van retenir-les sense cap motiu. La plataforma considera aquest comportament pre-repressiu i expeditiu totalment injustificat i desproporcionat i unicament pot respondre a una criminalizació per part d’Interior d’un moviment popular pacífic.

La Plataforma també considera una reacció “a la defensiva” que la Generalitat convoqués la seva roda de premsa per a valorar les reunions amb Las Vegas Sands gairebé a la mateixa hora que la concentració, per acaparar als mitjans i que no es fessin ressó de les cada cop més nombroses veus discrepants amb la constucció del macroprojecte.

Considerem que tant la Generalitat com Las Vegas Sands segueixen una estratègia de convèncer l’opinió pública a través de manipulació i mentides. Algunes d’aquestes falsedats van sortir a la llum en la roda de premsa de LVS del dia 25: per exemple, dels més de 250.000 llocs de treball que es prometien inicialment, ara l’empresa en reconeix 15.000 (un 6%); respecte a la inversió, dels 20.000 M€ que han anat difonent durant els darrers mesos, ara diuen que seran només 2000 M€ (un 10%). Per altra banda, Las Vegas Sands necessitaria demanar 4000 M€ de finançament al sistema bancari; el mateix que ha estat rescatat amb diners públics. Evidentment ens trobem en un ball de xifres molt poc creïble per part de la companyia, amb l’aval del Govern de la Generalitat, que posa en evidència una vegada més la poca transparència, impròpia d’una democràcia.

Las Vegas Sands va deixar clar que Eurovegas no serà una realitat si els governs (d’Espanya, Catalunya i/o Madrid) no introdueixen canvis legislatius que afavoreixin el seu negoci. Si el Govern de la Generalitat, com ha dit insistentment, no està disposat a dur a terme canvis legals a mida, hauria d’aturar immediatament les negociacions amb la multinacional nord-americana.

Per altra banda, el fet que la decisió s’ajorni fins al setembre, denota una intenció de voler “calmar” l’opinió pública (típicament menys activa durant l’època d’estiu), per tal de minimitzar l’oposició ciutatana al projecte, cada cop més frontal i majoritària.

Les declaracions del director de LVS dient que “’tenim el programa Sostenibilitat 360, que busca minimitzar l’impacte en el medi ambient i millorar la qualitat de vida a l’entorn. A la banda del mar, hi ha una zona protegida que ho continuarà essent; i considerem d’instal·lar un camp de golf” són un insult a la intel.ligència i indiquen que aquests empresaris estadounidencs potser coneixen les nostres tapes, però no la realitat urbanística, mediambiental, social, legal i territorial. Mostra un desconeixement del propi concepte de sostenibilitat (ambiental i social) i respecte al medi ambient i fa palès una evident voluntat de “neteja d’imatge” per amagar les intencions de la companyia.

Contacte

stopeurovegas@gmail.com

Més info

https://aturemeurovegas.wordpress.com/2012/06/25/la-plataforma-aturem-eurovegas-mostra-que-el-projecte-no-es-benvingut/
https://aturemeurovegas.wordpress.com/2012/06/25/els-mossos-impedeixen-el-cara-a-cara-entre-impulsors-i-opositors-del-gran-casino-eurovegas/
https://aturemeurovegas.wordpress.com/2012/06/26/parlament-la-plataforma-aturem-eurovegas-a-la-seu-de-convergencia/
http://www.vilaweb.cat/noticia/4023638/20120625/eurovegas-exposa-condicions.html
http://www.periodico.com/eurovegas_preve_campo_golf_zona_protegida_llobregat_rssc-1391272.html
http://www.324.cat/noticia/1780472/altres/Las-Vegas-Sands-decidira-a-principis-de-setembre-la-ubicacio-del-macrocomplex-doci

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: