Euros? Vegues!

Per Ferran Ballesteros i Sagarra, Vilanova i la Geltrú

El nostre estimat Govern afirmà per veu del Conseller d’Empresa i Ocupació, que Catalunya ha superat els problemes urbanístics per atreure el projecte Eurovegas. En quina posició ens deixa a la ciutadania?

Sabem poc, però sabem prou del projecte?

Per cert,  desconec com l’hauríem d’anomenar: Eurovegas o Eurovegues?

Ves per on, costa d’imaginar la superació a la qual es referia el conseller pel nul coneixement que en tenen a Europa i pel que tenim a casa nostra sobre la documentació oficial de la qual ningú no en sap res de res, malgrat se sap que hi ha un secretisme d’aquells típics de república bananera en els quals tothom ho sap tot sense que ningú en digui res.

Pel poc que coneixem, si la proposta d’ubicació d’Eurovegues fos al Parc Agrari del Baix Llobregat, la Generalitat, tot hi haver legislat en contra de les “corridas”, es saltaria a la torera el Pla Territorial Metropolità de Barcelona i les normatives que d’ell pengen. Suposadament també vulnerarien directrius europees d’obligat compliment. Sobre el preceptiu Estudi d’Impacte Ambiental d’obligat compliment de la Directiva d’Avaluació d’Impacte Ambiental i sobre la possibilitat de disposar la informació i possibilitar la participació pública en un procés d’informació ambiental. També pot vulnerar la xarxa Natura 2000, que inclou zones ZEPA (Zones d’Especial Interès per las Aus) i els Llocs d’Interès Comunitari, el Pla Especial del Parc Agrari del Baix Llobregat, i el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN). Sort que està tot superat. Insuperable. Quin espectacle!

Privatització: el ranxo Adelson

Ben segur que amb els tripijocs que la Generalitat posa damunt la taula per negociar passen per què “Las Vegas Sands Corporation” es faci càrrec de la Depuradora del Prat i de la Desalabradora per què la despesa del tractament del cicle de l’aigua no sigui una càrrega per les nostres eixutes economies. És clar que el malbaratament de 1000 litres per persona i dia que hi ha a Las Vegas és inassumible en la conca Mediterrània. Si la Generalitat no traspassés la gestió de la regeneració de l’aigua amb el bon criteri que Eurovegues reutilitzés l’aigua per l’ús intern hauríem d’assumir restriccions fins i tot en anys de vaques grasses. A més  a més aquí no es podria dur aigua de l’Ebre per Eurovegues. No sé si per què “lo Riu és Vida”, o si per què a CIU els va costar un govern en eleccions passades.

En la conca semidesèrtica de l’estat de Nevada, Sands Corporation, pot deixar a la ruïna els pagesos robant-els-hi l’aigua de la conca abans que s’infiltri en el freàtic. Però aquí seria impossible i improbable. Els pagesos d’aquí són tant intocables que aquesta casta de 1500 famílies que s’hi alimenten, poden veure com el seu “modus vivendi” i els seus conreus desapareixen sota el formigó. El sòl agrari protegit de l’horta del Baix Llobregat que proveeix part del mercat Barceloní, té un caràcter estratègic de gran valor com a espai lliure, com a sòl fèrtil, com a recàrrega del freàtic i com a productor de productes agraris amb gran valor afegit per la qualitat i la proximitat als mercats. Però la modernitat passada de moda a mans de polítiques maldestres, vol desprotegir una riquesa que és gaudi de tots i deixar-la orfe, oferint-la al model especulatiu. Un model que ens ha deixat una galdosa economia, del qual encara patirem la crisi durant molts anys. O si no que els preguntin als propietaris agrícoles del Parc Agrari de Sant Boi o de Viladecans per les ofertes que estan rebent.

Pel que sabem ens posaran una ciutat en un indret que no és urbanitzable, pagant l’expropiació entre totes les catalanetes i els catalanets. I desvergonyit d’aquell que es queixi perquè serà insolidari amb els aturats. Es veu que hi ha diners per això però no n’hi ha per fer polítiques per recolçar i dinamitzar la creació de la petita empresa, ni per fer polítiques actives amb cursos de formació i d’especialització en altres àrees pels aturats de la construcció i els afectats indirectament. Tots retalladets i sense veritables inversions encaminades a resoldre el problema de l’atur, sense pensar en el futur nostre i dels nostres fills, i sentint dir que la bonança tornarà de la mà del totxo. Mira que en som, de totxos!

Las Vegas es una gran malbaratadora d’aigua (unes 10 vegades més per persona que Barcelona), una de les raons per les quals el riu Colorado no arriba al mar i el seu Delta ha desaparescut, afetació ambiental de la que poc es parla (Creative Commons)

Com un immens bolet

La nostra nova ciutat es convertirà amb una ciutat tancada en si mateixa i incívica, amb un planejament urbà que no té res a veure amb la nostra identitat, la nostra història i a la nostra quotidianitat, amb un fals eix urbà i unes lleis fetes a mida per deixar cofois i contents els benvinguts místers Marshals. Amb els equips de bons professionals que tenim en aquest país d’urbanistes i arquitectes haurem d’importar un nou model per lluir. Com si Barcelona no tingués marca i estil propi reconegut en el món sencer. Com si no hi haguessin altres espais dins del mateix teixit urbà existent on es podria encabir un submón de casinos i nous espais de congressos construïts de forma més sostenible, sense la despesa energètica, la contaminació llumínica i el soroll de Las Vegas. Al mateix port, o en un eix real de la ciutat, reinventant usos i espais a una escala de ciutat Mediterrània com es va fer en els jocs olímpics del 92 o en el Fòrum. I com si Barcelona no tingués potència per fer-ho per ella mateixa i no de la mà de l’especulació, fagocitant sòls fèrtils no renovables.

El molt Honorable quan va començar a governar ens explicà en el seu full de ruta que volia pilotar el país com si fóra el capità d’una nau, dient que s’ha de governar el vaixell amb “cap fred i cor calent”, i va haver-hi gent que es va engrescar  que algú com ell reprengués el timó d’una nau. Però poc que sabíem que amb cops de  timó desballestaria la sanitat i l’educació, i que els pirates podrien desembarcar amb el seu consentiment i complaença a les platges del Baix Llobregat requisant-nos una part de territori i del paisatge agrari que ha sobreviscut a l’empenta encarnissada de la pressió que exerceix la urbanització i dels usos no admesos en aquesta. I cal recordar que aquesta defensa per gaudir d’un Parc Agrari va ser una aposta per la voluntat decidida de pagesos, de ciutadans i de les administracions que ens representen.

A l’espera del tret mortal

I fet a fer, també hem sentit rumors que els benfactors del món del joc i el blanqueig de  diner tindrien exempcions fiscals durant una pila d’anys. I si enlloc de fer això comencem per fer exempcions als aturats i pels que en principi la Constitució empara a tenir un habitatge digne? O és que el Govern no creu en un món més just! La pregunta que s’hauria de fer el president que ens va dibuixar un país tripulat amb un govern, és si duen el timó aproat cap uns valors humans, d’esforç i superació que ens van vendre.

D’aquí a pocs mesos veurem si la bala que surti disparada de la ruleta russa ens toca de mort el Parc Agrari, o si tot plegat era un foc d’encenalls. Intentarem per totes, però, i per si un cas, defensar-nos i fer soroll per veure si els pirates prefereixen no rapinyar a la nau que el nostre Honorable pilota amb tots nosaltres a dins.

Encara ens queda el consol que els americans s’empassin el que va dir l’Esperanza, que a Madrid, l’anglès és quasi cooficial. O que el Govern mariner d’en Mas i els seus socis saquejadors salpin en una mateixa fusta corcada, que nosaltres, per les experiències viscudes, serà millor que restem en terra.

Visca la terra!

Comments
2 Responses to “Euros? Vegues!”
Trackbacks
Check out what others are saying...


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: