Escrit del President de la Cooperativa de Sant Boi

Sr. Lluís Solanas i Cisneros. President de la Cooperativa Agrícola Santboiana

16 de juliol de 2012

Masia de la zona agrícola de Sant Boi (Eva Yus)


Després de llegir molts escrits sobre el tema, l’article “Sí a Eurovegas!!!”, a la revista Viure Sant Boi- estiu 2012, escrit per la regidora del PP de l’Ajuntament de Sant Boi, Sra. Lozano, ha estat l’últim que em fa tremolar.

Com a President de la Cooperativa Agrària Santboiana no estic gens ni mica d’acord amb el que exposa, donat que la seva postura fa “negoci” amb el que no és seu, i a més a més, ho hem d’agraïr en pro de l’interés comú.

Es proposa riquesa a canvi de territori, però no ens equivoquem, ara el territori ja genera riquesa perquè s’hi treballa i el gaudim tots. Si Eurovegas s’instal·la al Delta del Llobregat, riquesa i territori només seran d’uns pocs.

Cap polític en parla, però en aquests terrenys existeix activitat econòmica i ningú apunta quants llocs de treball es destruiran. Les empreses agrícoles no representen res per a la societat? Els pagesos no són pymes o autònoms? És més, el Delta del Llobregat i tota l’activitat econòmica que s’hi desenvolupa ha de patir la incompetència dels polítics per crear projectes de futur sostenibles i propis, que generin riquesa? Quines són les mesures de protecció que s’adoptaran en relació als llocs de treball que el projecte d’Eurovegas destruirà? Es recolzarà el sector agrícola algun cop?

Com a exemple més proper em centraré en la Cooperativa Agrària Santboiana, entitat que represento i presideixo.

Tenim tres seccions: magatzem, Mercabarna i administració.

Al magatzem, es venen diferents productes d’utilitat per a les empreses agrícoles, de jardineria i inclús per a particulars. Però nosaltres no fabriquem aquests productes sinó que ens proveïm dels productors/fabricants i els fem arribar al consumidor final. A tots tres nivells (productors/fabricants- intermediari- consumidor) existeixen llocs de treball interconnectats i depenents de que aquesta cadena de consum funcioni perfectament.

A Mercabarna passa el mateix, però a escala més gran. Al nostre punt de venda de la Nau G, aproximadament 40 empreses agrícoles i/o autònoms, i que totes tenen personal assalariat, porten el seu gènere per a la seva venda. És gènere fresc, de proximitat, característiques úniques de la nostra terra: collit i menjat en menys de 24 hores. Grans cadenes de supermercats, petites botigues i restaurants compren aquest producte per la seva qualitat i bon gust. Ja ho diuen: sóm el que menjem, però potser això no interessa!

I finalment, com a totes les empreses, i més a la nostra, que té cent tres anys d’història, existeix el departament d’administració que, obviament, també genera llocs de treball.

Tinc tots els treballadors de la casa molt preocupats i amb la por de quedar-se sense feina, per no dir tots el pagesos (persones també joves com jo) que diuen que ens expropiaran les nostres terres, les que cultivem amb tant d’esforç i treball, valors que sembla s’han perdut a la nostra societat.

Això no és demagògia, és una realitat. No només existeix la Cooperativa Agraria, hi han més pagesos i empreses agrícoles d’embergadura que treballen al Deltan i viuen de l’agricultura.

No entraré a valorar la incommensurable vàlua d’aquest patrimoni agroalimentari que tenim, ni la singularitat del seu petit ecosistema, però el que és segur és que el nostre Delta, el de tots, desapareixerà per sempre. No és racional destruïr un espai únic que tant d’esforç ha costat preservar.

Eurovegas no és la solució al nostre problema d’atur. El nostre problema és que els que dirigeixen el nostre país ens augmenten els impostos i en canvi no són capaços de generar activitat econòmica.

El que és una irresponsabilitat és canviar territori, la nostra terra i per tant la nostra força per decidir com volem viure, per un projecte que no produeix res, per una activitat que no és capaç de crèixer per sí mateixa si no és a canvi de més territori.

Si-us-plau, el que és demagogia barata és especular amb un projecte per distraure l’atenció sobre la incompetència dels governants i sobre la falta de propostes serioses. El que és demagogia és jugar amb la desesperació dels nostres aturats i la desesperació de les famílies a costa nostra.

 

Comments
2 Responses to “Escrit del President de la Cooperativa de Sant Boi”
  1. Bravo. Ho ha fet arribar als dirigents?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: