Carta dels científics més reconeguts al Conseller Mas Colell

Barcelona, juliol 2012

Honorable Dr. Andreu Mas Colell,

Nosaltres, científics a Catalunya que gaudim de projectes finançats per l’European Research Council, reconeixem en la vostra visió l’impuls substancial que ha rebut la recerca científica a Catalunya. Nosaltres som, en certa manera, deutors d’aquesta visió. Reconeixem, de la mateixa manera, l’enorme esforç que fa el Govern de Catalunya, en un context de crisi econòmica com l’actual, per mantenir el finançament a la recerca. És per tot això que ens manifestem perplexos pel suport del govern de Catalunya al projecte Eurovegas. Les raons contràries a aquest projecte desmesurat són múltiples i han circulat àmpliament a la premsa i a Internet.

Es tracta d’un projecte que promou un model de creixement miop basat en el turisme de baixa qualitat i l’especulació immobiliària. Un model fracassat i que no augura un futur pròsper a Catalunya. El desenvolupament del projecte requeriria la modificació ad hoc de lleis i normatives, en una demostració de subordinació dels interessos generals als particulars insòlita en una societat democràtica. Finalment, el projecte comporta la destrucció d’un lloc d’interès natural, ecològic i agrícola singular, i ja ha despertat l’alarma de molts científics i naturalistes arreu del món. Que un espai d’aquest valor sigui ofert a la voracitat de l’especulació immobiliària seria simplement inimaginable en qualsevol altra societat desenvolupada d’Europa.

El projecte Eurovegas és aliè tant a la tradició industrial i comercial de Catalunya com a la dinàmica d’aquelles societats avançades i democràtiques de les quals la recerca i la ciència són pilars fonamentals; ens allunya radicalment del camí de desenvolupament econòmic i social que aquestes societats han adoptat.

Molt atentament,

Salvador Aznar-Benitah Santiago Badia Mario Càceres

Pedro Carvalho Gustavo Deco Gosta Esping-Andersen

Toni Gabaldon Pau Gorostiza Roderic Guigó

Niek van Hulst Mark Isalan Piet Van Leeuwen

Ben Lehner Hernan López-Schier Vivek Malhotra

Manuel E. Mendoza Morgan Mitchell Angel R. Nebreda

Victoria Reyes-García Xavier Serra Mel Slater

Gian G. Tartaglia Ricard V. Solé Jordi Sunyer

Joaquim Voth

Científics/ques d’institucions de reserca catalanes, receptors de finançament del European Research Council (ERC), un organisme de la Unió Europea que identifica els millors investigadors que treballen a Europa i els destina una subvenció especial. La meitat dels firmants són estrangers.

 

Repercusions

Representants de la ciència catalana diuen ‘no’ a Eurovegas, al Periodico.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: