Fent drecera: Quan els Plans no planegen i els Gestors no gestionen

Per Marta Sarsanedas, bloc Fent Drecera

21 d’octubre de 2012

A principi de mes de setembre del 2012 es va saber que finalment el complex Eurovegas no s’instal·larà al Delta del Llobregat. El que semblaria la superació d’un primer escull, no ens pot fer pensar que ja tot estigui resolt i que els terrenys del Delta estiguin a resguard d’especulacions i altres amenaces.

És ara més que mai, que ens hem de qüestionar preguntes que ja crèiem resoltes. I proposar-nos-en d’altres que significaran nous reptes per seguir avançant i millorant en la gestió i planificació del territori.

Quan els Plans especials de protecció i millora, la legislació vigent, la “catalogació” de zones especials i els mateixos gestors no garanteixen la ferma protecció del territori, és evident que alguna cosa no s’està fent bé. És com si els valors del Delta que es van reconèixer fa uns anys, i que per això es van crear totes aquestes figures de protecció, ara es volguessin esborrar per altres interessos. Els valors del territori encara hi segueixen sent!

Tant dèbil és aquesta “normativa” que es pot fer desaparèixer quan es vulgui? Ens manca tenir estratègies potents i clares a mig i llarg termini per gestionar el territori? Ens manca fer divulgació i educació en els valors col·lectius que el Delta té i que a tots ens pertanyen?

Segurament és una mica de tot sumat amb la poca voluntat d’alguns (però que justament són els que més haurien de fer).

L’escenari tampoc és fàcil:

  • La majoria de propietat de la terra del Delta pertany a empreses, immobiliàries i altres propietaris que no cultiven la terra però tots esperen que arribi el seu moment.
  • Els canals de reg (les filloles i regadores) que representen les artèries i venes del territori portant l’aigua fins als camps, poca inversió han tingut des de la seva construcció al S. XIX.
  • El Delta és un dels paisatges més desconeguts pels ciutadans de Barcelona i també pels ciutadans dels municipis més propers.
  • Algunes primeres iniciatives han estat presentades per trobar cabuda al Delta i recuperar algunes terres no cultivades, però no han sigut ben escoltades pel mateixos que deia abans que poca voluntat tenen.

De totes maneres, no tot és negatiu!

  • Existeixen (i les coneixem!) altres figures de protecció que encaixarien molt bé en aquest territori deltaic i amb les zones humides.
  • Hi ha cada vegada més interès per part dels ciutadans de conèixer i viure el paisatge del Delta. Hi reconeixen valors naturals-ecològics, històrics, patrimonials, estètics, productius, simbòlics i identitaris i evidentment, paisatgístics.
  • Molts propietaris desitgen seguir cultivant i produint cultius de qualitat i proximitat. Altres de nous s’hi sumarien! Hi ha ja cultius típics del Delta.
  • Les gairebé 40 masies existents (cadascuna amb el seu propi nom) són un patrimoni arquitectònic considerable i tindrien moltes possibilitats en cas de ser restaurades i sempre unides al seu entorn gestionat. Turisme rural, centres educació ambiental, museus, restaurants…etc.
  • No cal oblidar que hi ha escoles agrícoles, escoles taller o la mateixa universitat d’enginyeria tècnica agrícola (a Castelldefels) que podrien aportar recerca i investigació o formació als seus alumnes o altres activitats docents, i mantenir productives moltes de les terres ara en desús.

Sovint no calen inversions milionàries ni requalificacions de terreny, a vegades és conèixer l’escenari i saber totes les seves possibilitats. I més quan sabem quin ha sigut el resultat de l’economia basada en la construcció!

Tenim un paisatge privilegiat, molt a prop de Barcelona, a l’abast de milions de persones on cal mantenir els valors que aquest territori té.

S’ha d’apostar per una gestió activa on els “Plans” realment planegin i marquin les estratègies a seguir, i els principals “Gestors” comencin a creure en allò que gestionen i en les seves enormes potencialitats sense canviar el seu caràcter agrícola.

També és feina de tots, difondre i valorar el territori del Delta!

Mitjançant Fent drecera: Quan els Plans no planegen i els Gestors no gestionen.

Comments
One Response to “Fent drecera: Quan els Plans no planegen i els Gestors no gestionen”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: