Creen una Taula Catalana per reivindicar la salvaguarda “de veritat” del Delta i del Parc Agrari del Baix Llobregat

SETMANARI LA DIRECTA

BERTRAN CAZORLA / SANT FELIU LLOB. | 07/11/2012

La instal·lació d’Eurovegas a Catalunya ha fracassat, però l’amenaça sobre els espais naturals i agrícoles del Delta del Llobregat no ha passat. Així ho va asseverar la Plataforma Aturem Eurovegas el mateix dia que es va saber que el macrocomplex d’oci i joc no aterraria al Principat, i així ho segueixen recordant diversos moviments socials, sindicats i partits del Baix Llobregat. Per evitar futurs plans especulatius, i ressaltar el caràcter estratègic que té per a tot el país el Parc Agrari i els espais naturals, Unió de Pagesos i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat han engegat la Taula Catalana pel Desenvolupament del Delta i del Parc Agrari del Baix Llobregat. L’han presentat aquest migdia a la seu del CECBLL a la capital comarcal, Sant Feliu de Llobregat.

Un nou model més sostenible

“Considerem de vital importància que els instruments de protecció del territori que existeixen siguin de veritat posats en funcionament i que es consolidi la figura del Parc Agrari del Baix Llobregat com a veritable zona productiva”, reivindica aquesta taula en el manifest on exposa els seus objectius. “Hem de buscar models que ens allunyin del que ens ha portat fins a l’actual situació de crisi”, afegeix l’escrit, que conclou que l’impuls del Parc Agrari “hauria de servir també per avançar en la cultura del desenvolupament sostenible valorant el capital agronatural com una oportunitat del necessari canvi en el paradigma productiu que ha de vincular la competitivitat amb la cohesió social i la sostenibilitat”, afegeix.

Un tractor conrea una de les terres del Parc Agrari ROBERT BONET

Conrear les terres en desús

El manifest recull d’aquesta manera postures com la de la Unió de Pagesos que, després d’implicar-se intensament en la lluita que va contribuir a foragitar el macrocomplex de joc del Delta del Llobregat, va ressaltar que calia engegar mesures que garantissin la pervivència d’un activitat agrícola al cor de l’àrea metropolitana que, aquest migdia, el membre del sindicat agrari Lluís Parés ha tornat a qualificar d’estratègica. Un dels principals pals a les rodes per al futur del parc, ha recordat Parés, són les terres que els propietaris mantenen ermes a l’espera de poder especular amb elles. “Cal establir mecanismes legals eficaços per posar en explotació les terres conreables que restin en desús”, considera, en aquest sentit, la taula catalana per al Delta en el seu manifest.

El CECBLL anima els ciutadans a sumar-se al manifest

A partir d’ara el Centre d’Estudis i Unió de Pagesos miraran d’aconseguir el suport d’institucions com els ajuntaments o el Consell Comarcal a aquest manifest, que arriba després que els alcaldes socialistes del Baix Llobregat reclamessin al Govern de la Generalitat altres inversions a la zona el mateix dia que es va saber que Eurovegas quedava descartada. El president del Centre d’Estudis, Carles Riba, també ha fet una crida als ciutadans a adherir-se al manifest.

De moment ja ho han fet, a banda d’UP i el CECBLL, la Fundació Marianao de Sant Boi, l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates i Amics de la Natura de Sant Feliu. També les seccions del Baix Llobregat de CCOO i la UGT i els partits ICV i ERC. El PSC no. Sí que l’exdiputat i exmembre d’aquest partit Ernest Maragall, que ja va llençar un manifest contra Eurovegas, ha assistit aquest migdia a la presentació de la taula a Sant Feliu de Llobregat.

També hi ha acudit els diputats durant la passada legislatura Jaume Bosch, d’ICV i fill d’aquesta ciutat, i Marc Sanglas, d’ERC. Entre els 42 signants del manifest figura l’hospitalenca i diputada republicana Anna Simó, així com els alcaldes ecosocialistes del Prat i Sant Feliu, Lluís Tejedor i Jordi San José, que eren presents a l’acte d’aquest migdia. Tejedor ha considerat que ara es tracta de “tornar a refer explícitament el consens polític i social” que havia permès la protecció del Parc Agrari i del Delta del Llobregat durant les darreres dècades, i que el debat sobre Eurovegas va malmetre. També signen el manifest ciutadans independents i l’associació Can Perol, que agrupa diverses famílies pageses del Parc Agrari que distribueixen elles mateixes els seus productes de proximitat.

Via Creen una Taula Catalana per reivindicar la salvaguarda “de veritat” del Delta i del Parc Agrari del Baix Llobregat | Setmanari de comunicació Directa.

Més info

Manifest

Comments
2 Responses to “Creen una Taula Catalana per reivindicar la salvaguarda “de veritat” del Delta i del Parc Agrari del Baix Llobregat”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: